Selasa, November 10, 2009

Kerja dalam ketenangan ... Coretan buat Shem

Jumpa lagi di sini...

Rasanya kelam kabut dan “sibuk” itu lainlah, Shem. Kelam kabut disifatkan tergesa-gesa. Manakala sibuk pula dikatakan terlalu banyak kerja.

Bila banyak kerja, kadang-kala orang buat secara tergesa-gesa. Itu sebab ternampak kelam-kabut. Apatah lagi kalau kesuntukan masa.

Umpama di jalan raya, bila dah kelam kabut, lorong yang tak sepatutnya dilalui pun lantak je...

Mengapa? sebab nak cepat sampai. Itu namanya kelam kabut atau dalam erti kata lain, tergesa-gesa nak siapkan kerja. Biasanya bila berlaku seperti itu, hasilnya faham-faham sajalah. Heheheeee

Tetapi tidak semestinya orang yang “sibuk” bersifat seperti itu. Orang yang tenang akan menunjukkan kewarasan fikirannya menyelesaikan setiap kesibukan satu persatu. Inilah dikatakan melakukannya di dalam ketenangan.

Perlu diketahui juga, tenang tidaklah bermaksud lemah-longlai atau tidak bermaya. Itu berbeza sama sekali. Lemah longlai atau tidak bermaya sama kategorinya dengan malas.

Fikiran yang dipandu dengan ketenangan akan rasional sifatnya. Umpamanya, setiap sesuatu kesibukan akan dilaksanakan satu-persatu mengikut keutamaanya. Dan sesuatu pekerjaan itu akan dilaksanakan setelah difikirkan baik dan buruknya.

Seperti perumpamaan yang saya sebutkan di atas. Perlukah saya memandu di lorong yang tidak sepatutnya? Tidak ada apa-apakah yang akan terjadi? Kepentingan saya lebih utama berbanding orang lain? Kemarahan orang sebab "overtake" mereka tak penting?. Sumpah maki orang itu lantak pi la? Barangkali ada trafik di depan, nanti kena saman?

Semua persoalan dan kemungkinan itu akan dapat difikirkan secara rasional bila mana di dalam ketenangan. Erti kata lain, tidak kelam kabut.

Selain itu, bila mana kita tenang, “kesibukan” kerja akan ditapis satu persatu. Yang mana harus didahulukan untuk disiapkan. Tidak bermaksud terlalu sibuk sehingga tergesa-gesa menyiapkan kesemuanya. Kalau dah takdirnya tak siap. Nak buat macamana? terima sajalah kemarahan bos!. Heheeee

Tapi sebaiknya diusahakanlah agar semua kesibukan tadi dapat disiapkan mengikut waktu-waktunya yang telah ditetapkan. Itu sebab matlamat itu utama.

Takkanlah pula kerja yang kena disiapkan dlm tempoh sehari baru nak dimulakan perlaksanaannya apabila masa yang ada cuma tinggal sejam sahaja. Pastilah tak siap jawabnya.

Sudah pasti di setiap apa yang kita lakukan di dalam kehidupan ini adalah untuk mengetahui ilmu-ilmu-NYA. Oleh itu, mengapa harus tergesa-gesa mempelajari setiap ilmu-ilmu-Nya yang kita sedang cuba fahami ini?

Moga-moga adalah manafaatnya apa yang saya kongsikan di sini.

“Maka Maha Tinggilah Allah, yang Menguasai seluruh alam, lagi Yang Benar (pada segala-galanya) dan janganlah engkau (wahai Muhammad) tergesa-gesa membaca Al-Quran sebelum selesai dibacakan oleh Jibril kepadamu dan berdoalah dengan berkata: Wahai Tuhanku, tambahilah ilmuku”. (Taha, 20: 114)

Tidak ada kesusahan (atau bala bencana) yang menimpa (seseorang) melainkan dengan izin Allah dan sesiapa yang beriman kepada Allah, Allah akan memimpin hatinya (untuk menerima apa yang telah berlaku itu dengan TENANG dan SABAR) dan (ingatlah), Allah Maha Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu. (At-Taghabun, 64: 11)

:) lontaran senyuman buat Shem. Bila nak buat aktiviti lasak seperti hari tu? Saya nak ikut blehkah!?

1 Komen:

IxoR@ berkata...

Salam Abg Bent...

Semoga berada dlm keadaan sihat walafiat...

Mengenai entri ini...ixora ni SIBUK! Hehehe...byk kerja perlu disettlekan tp tak la dlm keadaan kelam kabut....

Sibuk2 pun...masih ada masa melawat blog kawan2...

Okey...misi nuff di jalankan mcm biasa...

Catat Ulasan