Rabu, April 28, 2010

Handsome, Berakhlak Rendah

Hari ini saya terdorong berkongsi perasaan kasih dengan Anda. Perasaan ini tiba-tiba pula muncul ketika ini di dalam hati sanubari yang saya ada. Berkemungkinan juga Anda tidak dapat merasainya kerana saya tiada keupayaan luar biasa untuk mengajak Anda mengecapinya.

Kepada NYA jua saya berserah.

Kalau Anda berupaya memahami contengan ini, bermakna kita sudah ada kesatuan hati.

Saya berdoa kepada Tuhan Yang Maha ESA, Allah SWT agar Anda dilindungi sepanjang masa dan dikurniakan kebahagiaan serta kesejahteraan. Semoga Anda juga menjadi orang-orang yang soleh atau solehah, menjadi orang-orang yang bertakwa. Saya tidak memaksa Anda mendoakan saya kerana perlakuan sedemikian menuntut Keikhlasan.

Doa yang saya pohonkan adalah jelmaan perasaan kasih yang kini menyelubungi hati sanubari yang saya miliki. Sebab itulah saya terdorong mendoakan kebahagian dan kesejahteraan untuk Anda.

Moga-moga titisan perasaan kasih begini berupaya dirasai oleh Anda yang memiliki akhlak mulia, seterusnya memahaminya. :)

Coretan ini saya tidak susun tatabahasanya dengan sempurna, ditambah pula manik-manik kata yang tidak bercahaya. Barangkali gelap dipandang mata. Dirasai sakit oleh hati sanubari Anda. :(

Lebih parah, kata-kata ini diterbalikkan oleh syaitan durjana menyebabkan bila dipandang mata, tidak bercahaya dan sampai ke hati, terasa perit sakitnya. Kalau sampai ke minda, mulalah terbalik jelmaannya. Kepura-puraan dikatakan terserlah.

Kepada NYA jua saya berserah.

Ketahuilah bahawa saya memang memiliki kelemahan. Tidak mempunyai keupayaan untuk menghamburkan kata-kata bercahaya yang menyamai sinaran malaikat. Barangkali cahaya yang diperhati di sini seumpama nyalaan api dari kejadian para syaitan.

Kurang Ajar! namanya.

Ketahuilah bahawa bahasa begitu terluah dari perasaan kasih yang menyimpan rahsianya tersendiri. Bahasa kurang ajar ada kala berkeupayaan menyedarkan mereka yang sedang leka ditimpa fatamorgana dunia.

Sememangnya tidak menyamai bahasa sopan santun yang paparannya terlalu indah, sedap dipandang mata. Bila mana sampai ke hati, konon-konon kehitaman yang ada menjadi jernih semula. Heheheeee...

Realiti yang saya ingin beritahu ialah saya tidak memiliki keupayaan luar biasa didalam menjelmakan aura kehebatan berkarya. Saya hanyalah insan biasa yang terlalu lemah, mengidamkan hamburan kasih sesama manusia.

Pada Anda yang berakhlak mulia, bila mana berbicara dengan saya, usahlah cepat terasa kerana saya bukanlah pembimbing akhlak mulia. Sungguh! saya hanyalah seorang insan yang ingin berkongsi perasaan. Jauh sekali berperanan sebagai Muaddib. Barangkali bukan!

Tiada keupayaan begitu pada diri saya. Apa yang pasti, saya ingin menghamburkan kasih sayang sesama manusia dan meluahkan keimanan tentang kekuasaan Tuhan Yang Maha ESA. Lebih-lebih lagi DIA memerhati sehingga jauh ke lubuk hati sanubari setiap insan. Tidak perlu saya berpura-pura merasai dan menjiwai keimanan begini. Memang tidak!

Andai hamburan kasih yang saya lakukan menjadi sumpitan panah yang tajam, maafkanlah saya. Lebih-lebih lagi pancaran kasih itu menjadi perasaan meluat berapi-api, sekali lagi, saya pohon kemaafan.

Barangkali cahaya kemaafan dari saya yang mana bila ditatap oleh Anda seolah-olah kabur pancarannya. Maklum sahajalah, karya terhasil dari insan biasa.

Ketahuilah juga bahawa saya mempunyai keupayaan yang memang terhad di dalam meneliti kesensitifan perasaan Anda. Sememangnya saya hanyalah insan biasa yang ada kala terlalai dengan dosa. Sebab itu, saya amat-amat memerlukan bimbingan NYA. Sokongan Anda juga...

Harap-harap kasih yang tidak disusun sempurna ini dapat difahami oleh Anda yang berakhlak mulia... :)

Terima kasih kerana sudi menelaah di sini.Sebagai tambahan, cuba telaah peristiwa di bawah. Kisahnya memang best!. saya pasti Anda suka. Sebenarnya saya perolehi dari blog http://pusaka-ilmu.blogspot.com/. Saya suka menatapnya kerana menjelmakan gambaran berguna. Positif atau Negatif.


Tajuk: Bapa Pukul Anak Kerana Anak Nak Pakai Tudung


from (Roy)
to "x-snt@yahoogroups.com"
date Mon, Mar 29, 2010 at 3:11 PM
subject : Bapa Pukul Anak Kerana Anak Nak Pakai Tudung


Apalah nak jadi dgn dunia sekarang nie... Hemmmmmm

=========================================
Sadis betul...Aku mengeliat sepuas puasnya. Nasib baik takder siapa nampak cara aku mengeliat. Mahu jatuh saham aku huhu.

Tiba tiba aku teringat kisah semalam. Airmata terus berlinang. Terasa amat sayu dan sedih. Salah ke kalau aku nak pakai tudung? Naper abah takbenarkan? Buat pengetahuan korang, bapak aku ni jenis orang yang sibuk giler. Businessman yang sentiasa sibuk. Mak aku dah takder. Meninggal dunia lama dah. Sedih sangat sangat.

Dari jendela, kelihatan cahaya matahari mula menjeluskan diri ke celah celah langsir tingkap. Jam dah 11:00 pagi. Perut lapar.

Aku bangun capai tuala, masuk bilek mandi.

Lepas mandi, aku belek belek tubuhku pada cermin. Alangkah lebih cantik kalau aku bertudung. Aku nekad! Aku akan protes habis habisan kalau bapa aku tak nak juga bagi pakai tudung. Aku sanggup lari dari rumah. Demi kebaikan yang aku pilih. Lantak la dengan ahli keluarga aku yang lain lain. Semuanya tak nak pakai tudung! Tapi aku nak!!!!

Aku turun ke bawah. Baru jea nak buka tudung saji atas meja, terdengar bunyi kereta masuk garaj. Aku jenguk melalui tingkap dan nampak bapa aku balik. Aikkkk, apahal bapa balik awal ni???

Dalam masa yang sama, aku rasa inilah masa yang terbaik untuk desak bapa aku benarkan aku pakai tudung. Now or never!

Bila bapa aku buka jea pintu, aku bersalam dengannya dan tanpa lengahkan masa, aku kata, ""Daddy, cheq nak pakai tudung. Cheq nak!"

Bapak aku terus jegil sebesar besarnya. Macam ada api keluar! Panggggggggggggggggggg. Bapa aku hayun penampar ke muka aku! Tersepok aku di celah set sofa.

"Aduhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.... sampai hati daddy! Cheq tau la daddy rasa malu kalau cheq pakai tudung. Salah ke kalau cheq nak tutup aurat cheq? Kalau adik dan abg tak nak...."

Pangggggggggggggggggggg....! Bapaku labuh pelempang ke muka aku sekali lagi sebelum aku abis bercakap.

"Hang jangan nak bagi aku malu naaaa! Hang jangan nak buat pasai! Hang nak pakai tudung buat apa??? Dah 100 kali aku habaq, LELAKI TAK PAYAH PAKAI TUDUNG, LELAKI TAK PAYAH PAKAI TUDUNG!!! Tu la, bila time kelas agama, hang ponteng! Nama hang aku boh "Razali", tup tup lekat jadi ZAZA sahaja! Memang la dalam rumah ni semuanya tak bertudung sebab adik hang tu lelaki! Abang hang pun lelaki jugak!".

Aku yang tersepuk celah sofa, terus menangis terkedu kedu. Dah la sakit kena tampar, kena pelempang. Tudung pun tak dapat jugak.

SALAH KAH AKU? SALAH KAH AKUUUUUUUU! OOOOO tidakkkkkkkkkkkkk!


1 Komen:

AKU berkata...

ya ALLAH..panjang sungguh...luahan hati ker ni?..hehe

Catat Ulasan