Isnin, Januari 14, 2013

Kalimah "Allah"

Salamelekom, wbt buat saudara yang saya kasihi kerana DIA.

Pada petang ini, izinkanlah saya berkongsi sedikit kegembiraan dengan Anda khususnya mengenai kecelaruan pandangan berhubung penggunaan kalimah Allah di dalam Bible versi Bahasa Melayu di Malaysia.

Akhirnya, percanggahan pendapat mengenai penggunaan kalimah Allah diantara para pemimpin dua parti terbesar umat Melayu di Malaysia iaitu PAS (Parti Islam Semalaysia) dan UMNO (Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu) telah dapat dirungkai dan dileraikan.

Alhamdulillah, semoga kenyataan daripada Majlis Syura Ulama PAS di dalam hal ini dapat menyuluh jalan-jalan penyatuan di antara UMNO dan PAS di dalam hal-hal yang menyentuh agama Islam. Maklum sajalah, kedua-dua parti ini merupakan parti terbesar umat Melayu di Malaysia...

KENYATAAN RASMI MAJLIS SYURA ULAMA PAS

Mesyuarat Majlis Syura Ulamak pada 2 Rabiul Awwal 1434 bersamaan 13/1/2013 mengambil keputusan sebulat suara bersetuju untuk menyatakan perkara-perkara berikut:

1. Allah adalah kalimah suci yang merujuk kepada Tuhan yang diimani oleh umat Islam, iaitu Allah Yang Esa, Tunggal, tidak beranak dan tidak diperanakkan.

2. Kalimah Allah adalah alami (universal) kerana Allah Tuhan sekalian alam. Siapa pun boleh menyebut kalimah Allah seperti mana orang Arab Jahiliyah yang tidak Islam menyebut Allah lah yang menjadikan alam ini.

3. Kalimah Allah adalah kalimah khusus yang Allah menamakan diri-Nya Allah. Kalimah itu tidak boleh diterjemahkan ke dalam mana-mana bahasa dunia kerana tidak menepati kehendak sebenar dari kalimah ini. Demikian juga tidak boleh kalimah asing hendak diterjemahkan kepada kalimah Allah.

Oleh kerana itu, menterjemah kalimah God atau Lord dari mana-mana kitab agama bukan Islam kepada perkataan Allah TIDAK BOLEH kerana ianya salah dari segi makna dan salah guna, tidak menepati kehendak sebenar yang boleh membawa kekeliruan yang nyata. Oleh kerana itu ia hendaklah dicegah

Kenyataan media ini adalah memperjelaskan maksud kenyataan Al Mursyidul Am, Presiden dan seluruh kepimpinan PAS.


0 Komen:

Catat Ulasan