Rabu, Julai 27, 2011

Melawan Rasa Malas

Coretan kali ini saya cedok daripada tulisan adikku yang dahulunya rajin membuat entri di blog peribadinya. Hampir setiap hari saya melawati blognya itu.

Tetapi hari ini, barangkali dia sudah dihinggapi perasaan malas. Saya mengatakan begitu kerana entri di dalam blognya agak lama diperbaharui, malahan blognya pun sudah berubah alamatnya.

Anggap sahajalah coretan saya kali ini yang disalin dan diubah sedikit bentuknya sebagai suatu perangsang kepadanya. InsyaAllah, moga-moga dia akan mendapat kekuatan semula dan mengerti melalui coretan ini...

Menurut adikku, sikap malas adalah normal pada setiap insan. Tetapi, malas akan menjadi sikap yang kurang normal apabila Anda lebih banyak melayan rasa malas.

Memanglah, setiap orang ada tahap kemalasannya tersendiri.

Tak kiralah tahap malas Anda itu tinggi ke, rendah ke, sederhana ke, yang penting Anda kena fahami badan Anda sendiri. Apabila Anda merasa malas, mengantuk dan kurang bertenaga, sebenarnya tubuh badan Anda sedang memberitahu sesuatu. Biasanya, rasa malas berpunca daripada perjalanan darah yang kurang lancar.

Oleh sebab itu, Anda akan merasa mengantuk, kurang bertenaga dan seakan-akan berasa hendak tidur sahaja.

Menurut Adikku, teknik terbaik untuk mengatasi masalah ini ialah dengan membuat regangan otot-otot badan terutamanya di bahagian leher, bahu dan pergelangan lutut. Selain itu, Anda juga perlu bergerak aktif, berjalan dengan pantas dan menarik nafas dalam-dalam dengan lebih kerap.

Pergerakan fizikal sebegitu akan membuatkan aliran darah dalam badan Anda bergerak lancar. Kemudian, Anda akan merasa lega, pernafasan teratur, penglihatan tajam, fikiran terfokus dan Anda juga akan merasa bersemangat.

Jika Anda kerap menggunakan komputer/laptop, Anda akan cepat diserang kemalasan disebabkan jari-jemari Anda sahaja yang bergerak. Oleh itu, berilah masa rehat kepada tubuh badan Anda, sekurang-kurangnya 10 minit.

Jauhi melihat skrin komputer seketika. Dan pergilah ke tingkap, lihat keluar melalui tingkap kemudian tarik nafas dalam-dalam. Lakukan sebanyak 3 kali. Kesannya Anda akan merasa sedikit lega, tenang dan InsyaAllah, timbul rasa kesyukuran yang amat sangat kepada NYA.

Apa yang disebutkan oleh Adikku di atas menurutnya merupakan latihan asas yang paling baik untuk membangkitkan motivasi di dalam diri. Dia juga mengingatkan bahawa bila mana Anda melawan sikap malas, Anda akan semakin kalah.

Lalu, untuk mengatasinya, saya pula mencadangkan supaya Anda membuat penafsiran di dalam minda. Tanya diri sendiri terutama hati sanubari yang dimiliki. Apakah yang ingin dicapai hari ini, esok dan seterusnya...

Saya juga ingin mencadangkan kepada Anda untuk menelaah lakaran terdahulu di dalam tajuk “Melampiaskan Syahwat, Mengecapi Inzal”.

Bak kata adikku di dalam ayat terakhirnya iaitu, lama-kelamaan rasa malas dan sikap malas akan hilang dengan sendirinya...Baca selanjutnya, Klik di sini...

Isnin, Julai 25, 2011

Bhg. 4, Tips Agar Disayangi Suami

Selepas terlalu lama menyepikan diri..., Setelah tidak mengisikan sebarang entri di dalam blog ini, Lalu... hari ini, saya berusaha menguatkan diri untuk menyambung semula coretan tips-tips agar disayangi suami.

Sememangnya saya sudah mencuba berkali-kali untuk menyambung coretan sebelum ini, tetapi entah mengapa, sering juga hasil coretan itu saya “delete” dan memasukkannya ke dalam “Recycle Bin” (*___*)

Lalu, lakaran ini sahaja yang berupaya dihasilkan untuk tatapan Anda hari ini. Lakaran ini saya hasilkan sebentar tadi, dan seandainya masih tidak memenuhi kriteria yang dikehendaki, saya memohon kemaafan kepada Anda, khususnya kepada Adikku Yang Ingin Disayangi Suaminya...

Sebenarnya saya tidaklah sesibuk mana, tetapi entah mengapa, idea yang saya kehendaki ada kala amat sukar terluah melalui tulisan rumi begini.

Walaupun niat di hati ingin menyambung coretan-coretan sebelum ini dengan segera, tetapi niat itu sering kali tergendala, malahan karya yang saya hasilkan pada akhirnya dimasukkan ke dalam “Recycle Bin” sahaja. (*____*)

Tips Utama yang saya kemukakan sebelum ini kepada Adikku yang Ingin Disayangi Suami ialah “Nakhoda Bahtera Perkahwinan”.

Setelah bernikah, Bahtera Perkahwinan akan memulakan pelayarannya. Riang gembira atau duka lara adalah antara rencah rasa yang dikecapi semasa melayari bahtera itu nanti. Oleh itu, langkah pertama seharusnya dilakukan sebelum memulakan pelayaran, ialah menetapkan Nakhoda Bahtera Perkahwinan.

Sebagai nasihat kepada Adikku Yang Ingin Disayangi Suami, Adik perlulah menanamkan di dalam jiwa sanubari bahawa Suami lah yang berperanan sebagai Nakhoda Bahtera Perkahwinan itu.

Namun, saya juga harus menjelaskan kepada Anda, khususnya Anda yang tidak bersetuju, bahawa tidak semestinya Suamilah yang berperanan sebagai Nakhoda Bahtera Perkahwinan. Ianya bukanlah suatu kemestian dijadikan pilihan. Bukan!, memang bukan!

Adikku yang Ingin Disayangi Suami perlu tahu bahawa anjuran yang saya kemukakan itu hanyalah suatu pilihan. Saya perlu memberikan fleksibiliti di dalam hal-hal kesama-rataan di antara lelaki dan wanita.

Maklum sahajalah, dunia zaman sekarang, semuanya inginkan kesamarataan. Keadilan bagi kedua-dua pihak, di antara lelaki dan wanita. Entah-entah pada zaman akan datang lahirlah pula permintaan Meritokrasi. Keadilan bersifat Meritokrasi. Betulkah?

Sebab itulah saya perlu menjelaskannya terlebih dahulu di sini agar para wanita seumpama Wira, tidaklah pula terasa, lebih-lebih lagi berkecil hati nanti, bila mana menatap coretan saya yang sebegini;
“Nakhoda Bahtera Perkahwinan selayaknya untuk lelaki sahaja”.

Saya khuatir, wanita seumpama wira akan memunculkan pula pelbagai kisah suri teladan di mana wanita sebenarnya berupaya menjadi Nakhoda.

Bukan sahaja Nakhoda Bahtera Perkahwinan, malahan barangkali Nakhoda Kapal Angkasa, nun jauh sejauh-jauhnya... (*___*).

Akan saya sambung pula, InsyaAllah.
Saya nak makan tengahari dahulu…
Baca selanjutnya, Klik di sini...